Először félve készítettem el a ezt a levest. Féltem, mit fognak hozzászólni a fiúk. Nem egy szokványos levesről van szó, de gondoltam kipróbálom. Rákerestem a receptre, találtam is párat, de nem volt az igazi. Próbáltam a mi ízvilágunknak megfelelően összerakni. Az eredmény valami mesés lett! A férjem három tányérnyit evett belőle, a nagyobbik fiam is kétszer kért, a kicsi pedig (aki egyébként gyakorlatilag szinte semmit nem eszik meg) az utolsó cseppig befalta amit elétettem. Igazi sikerélmény volt! Azóta is sokszor követelik, hogy kukorica leves legyen az ebéd vagy a vacsora. :)
És a recept:
Hozzávalók:
0,5 kg mirelit kukorica (a konzerv változatból 2 doboznyi), 1 fej hagyma, 1 kis doboz tejföl, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, kevés reszelt sajt
Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágom és vajon megpárolom. Vaj helyett természetesen olajat is lehet használni, csak a vajjal/ margarinnal krémesebb állaga lesz. Mikor a hagyma kész, hozzáadom a kukoricát és együtt párolom tovább. Megsózom és nyugodtan kövezzetek meg érte, de én egy kis cukrot is teszek bele. Felengedem kb 1,5- 2 liter vízzel és összeforralom. Érdemes közben kóstolgatni és utánsózni, ha szükséges. A végén tejfölös- lisztes habarással sűrítem be egy kicsit. Én nem szoktam leturmixolni, de ha valaki krémlevesnek szeretné kipróbálni, úgyis fantasztikus ízélményt nyújt és még változatosságot is hoz a mindennapokban. Mikor tálalom és leülünk enni, akkor szoktam egy kis reszelt sajttal meghinteni, ami beleolvad a levesbe és úgy simogatja az ízlelőbimbóinkat.
Változatok:
Ha valaki szereti a kaprot, nyugodtan tehet bele, hiszen a kapor és a kukorica nagyon jó ízharmóniát alkotnak. Tejföl helyett lehet joghurtos habarással is sűríteni, így még könnyebb, kalóriaszegényebb ételt kapunk. Ezt lehet fokozni azzal is, ha liszt helyett keményítővel sűrítjük a levesünket.
Egyszerű, olcsó, gyors, hihetetlenül finom! Próbáljátok ki!
Utolsó kommentek