jún
2

A hálás rizses hús...

Címkék: hús rizs rizses | Szerző: dansom | 12:11 pm

A rizses hús nagyon hálás étel. Nem tartozik a leggyorsabban elkészíthető étkek közé, de cserébe nem kell sokat babusgatni, elfődögél magában. Ha van egy kis prököltmaradék vagy a fagyasztóba tettünk el egy kis adagot, akkor pedig át is nevezhetjük a gyors kategóriába. A hozzávalók száma sem riaszt el senkit a megvalósítástól, és még egy hasznos tulajdonsága, hogy egy edényben meg lehet főzni. Még mosogató barát is! :)

Készülhet gyakorlatlag bármilyen húsból amit csak szeretünk, esetleg a főzési idő változhat. A nagymamámék például nem egyszer készítik csirke farhátból vagy bőrös malachúsból. Ha éppen nincs otthon húsunk, és nincs is lehetőségünk a megvásárlására, akkor nyugodtan ki lehet próbálni virslis, tojásos vagy zöldséges alappal is. Maximum vegetáriánus rizses hús lesz a vacsi. :)

És akkor a rizses hús receptje:

Hozzávalók 4 főre: 30 dkg sertés comb (nálunk épp ez volt a fagyasztóban, de mint említettem, teljesen jó másik fajta is), 2 fej hagyma, 0,5 kg rizs,örölt pirospaprika fűszerek (só, őrölt bors, én egy kis új fokhagymát is aprítottam bele)

Elkészítése: A hagymákat apróra vágom (minél több hagyma van benne, annál sűrűbb lesz a szaftja és nem lesz száraz a végeredmény). Fazékba kevés olajat teszek és üvegesre párolom a hagymát közepes hőmérsékleten. Amíg a hagyma süldögél, addig megmosom és kockákra vágom a húst. A hagymát megszórom őrölt pirospaprikával (kb. 2 mokkáskanálnyival), összekeverem és hozzáadom a húst, a fűszereket. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Innentől kezdve magára hagyom, csak néhány keverés erejéig látogatom meg néha. Ha a pörkölt megfőtt, hozzáteszem a rizst és ugyanannyi vizet. Most egy kis törődésre lesz szüksége, mert a rizs könnyen leég, ha nem figyelünk. Mikor már majdnem beszívta az összes levet, akkor célszerű megkóstolni milyen állapotban van a rizsünk. Ha még túl kemény, akkor teszek egy kis vizet még hozzá. Ha már puha, akkor leveszem a tűzről, teszek a fazékra fedőt és egy konyharuhával is letakarom. Kb fél óra pihentetés után óvatosn átkavargatom és már lehet is tálalni. Ha van otthon savanyúság vagy valamilyen friss zöldség, az még finomabbá teszi az amúgy is ínycsiklandó vacsorát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fozzunkasemmibol.blog.hu/api/trackback/id/tr952050470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása